Mural bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir bin Mohamad di Bandaraya Alor SetarMural bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad menjadi satu tarikan baru di Bandaraya Alor Setar, Kedah. Wajah Tun Dr Mahathir dilukis pada dinding sebuah bangunan di Jalan Pekan Melayu.

Saya juga berkesempatan untuk mengambil gambar mural tersebut apabila ke Alor Setar, dan kebetulan pada hari tersebut, "right time and right place" ada wartawan TV9 sedang membuat laporan berita. Sempat saya di temuramah oleh TV9 seterusnya muncul di kaca Tv untuk berita TV9 jam 12 tengahari pada 9 Jun 2015.

Sebelum ini, diding di laluan ini kosong dan tiada individu yang mahu mengambil gambar di sini. Selepas mural ini di hiasi dengan gambar hasil seni yang menarik, menyebabkan ianya menjadi salah satu tarikan dan tumpuan di Bandaraya Alor Setar, Kedah Darul Aman.


Bagi saya yang menyebabkan mural ini menarikdan lebih tarikan adalah kerana Wajah Tun Dr Mahathir yang agak besar menghiasi dinding ini, selain dari gambar KLCC & Kereta Proton Saga. Tun Dr Mahathir iaitu Seorang Negarawan Ulung, seorang Bekas Perdana Menteri yang berasal dari Negeri Kedah. Saya juga amat tertarik dan tidak melepaskan peluang untuk mengambil gambar mural idola saya Tun Mahathir ini pada 7 jun 2015 yang lalu.
0 comments: