Asam pedas melaka memang terkenal dan sungguh menyelerakan apabila menjamu selera.
BAHAN-BAHAN :
- 1 ekor ikan siakap - potong 5 @ 6 keping
- 1 sudu kecil pes asam jawa. *jangan terlalu banyak, takut terlebih masam.
- Garam
- Secubit Belacan
- Secubit Belacan
- 5 sudu cili kering kisar - boleh tambah
- 2 biji tomato
- 8 biji bendi
- 3 @ 4 tangkai daun kesom
- 2 batang serai
Bahan kisar :
- 8-9 ulas bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 2 inci halia
- 2 inci kunyit hidup
- 1 biji buah keras
CARA MEMASAK :
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar dan cili kering kisar sehingga wangi (wajibkan ia betul2 pecah minyak) dan cili benar-benar garing dan masak.
- Masukan belacan
- Masukan serai yang diketuk
- Masukan belacan
- Masukan serai yang diketuk
- Masukkan air secukupnya.
- Bila kuah mendidih, masukkan ikan.
- Masukkan garam dan air asam secukupnya.
- Masukan bendi hingga masak.
- Masukan tomato
- Masukan daun kesom
- Masukan daun kesom
- Garam secukup rasa
0 comments:
Post a Comment