Bulan puasa ni teringin nak makan macam...jadi bulan ni pun banyak la pulak post tajuk makanan. Hari ni rasa macam lapaq nak makan ikan keli, jadi masak lemak ikan keli salai jadi menu melepaskan kelaparan untuk buka puasa nanti...
BAHAN-BAHAN :
Santan kotak 200 ml
5 ekor Ikan keli
1 keping asam keping
2 biji tomato
Garam secukup rasa
Bahan tumbuk :
5 biji bawang kecil
2 ketul kunyit hidup
2 batang serai
Cili api dlm 12 biji
CARA MEMASAK :
- Gaulkan sebuk kunyit pada Ikan keli dan panggang dengan api. Kalau segan nak panggang guna api... guna shj pemanggang ajaib.
- Masukkan ikan dalam pamanggang ajaib dan panaskan atas api dapur gas (kuatkan api supaya cepat masak).
- Masukkan bahan tumbuk, Santan kotak ke dalam periuk dan panaskan api. Terus tambahkan air dan kacau bahan tersebut.
- Masukkan asam keping
- Masukkan ikan keli salai tadi, kacau hingga masak.
- Masukan garam secukup rasa
- Masukkan tomato
* Kuah santan mesti sentiasa dikacau agar kuah santan tak pecah.
0 comments:
Post a Comment