Bahan A (bahan kisar) :
Bawang putih (5 ulas)
Bawang putih (5 ulas)
Halia (sebesar ibu jari)
- Tumbuk halus @ kisar
Bahan B (gaulkan) :
6 ketul ayam
Serbuk ketumbar (1 sudu)
Serbuk jintan manis (1 sudu)
Serbuk jintan putih (1 sudu)
Serbuk kari daging (2 sudu)
Serbuk cili (1 sudu)
Serbuk kunyit (1/2 sudu)
Tepung beras (1 1/3 cawan)
Garam (1 sudu)
1 biji telur
- Gaulkan semua bahan A bersama ayam.
- Gaulkan semua bahan B bersama ayam.
- Masukan pewarna merah dan gaulkan bagi sebati.
- Perapkan ayam dalam 20 minit.
- Gorengkan dalam minyak yang panas & masukkan daun kari untuk bau aroma daun kari
- Selamat menjamu selera.
* Resepi : Khairul Aming
0 comments:
Post a Comment