Kadang-kadang bila berkelapangan masa dan bila isteri tidak sihat Abah mestilah masuk dapur. Bila abah masuk dapur sekurang-kurangnya dapat menjimatkan perbelanjaan harian. Hari ini saya berkongsi menu ringkas sup belut ala thai.
Bahan-Bahan yang diperlukan.
Belut 2 ekor (saiz sederhana) - 400 gram, bawang putih, bawang besar, halia, minyak masak, cili api, air lemon @ limau nipis, kiub ayam, perencah meggi cukup rasa, batang saderi, tomato, daun ketumbar, daun sup dan garam.
Untuk memudahkan masak, saya kelaskan bahan kepada 3 kumpulan :-
Bahan A
Bawang putih 2 biji
Bawang besar 1 biji
Halia 2 inci
(Tumbuk lumat)
Cili Api 5 biji (Tumbuk bagi pecah shj)
Bahan B
Minyak masak 2 sudu
Air secukupnya
Air lemon botol 1 sudu @ 1/2 biji limau nipis
Kiub ayam
Belut
Belut
Perencah Meggi cukup rasa
Bahan C
Batang saderi
Tomato
Daun ketumbar
Daun Sup
Garam
1- Masukkan minyak masak 2 sudu dan tumis bahan A sampai naik bau.
2- Masukkan air, sedikit air lemon, kiub ayam, belut dan tunggu smpai air mendidih..
3- Last sekali masuk bahan-bahan C, satu persatu dan perasakan dengan sedikit garam dan siap..
VIDEO SUP BELUT : https://www.youtube.com/watch?v=8VhvWATNz5s
0 comments:
Post a Comment