Resepi Abah : Sup Belut


Kadang-kadang bila berkelapangan masa dan bila isteri tidak sihat Abah mestilah masuk dapur. Bila abah masuk dapur sekurang-kurangnya dapat menjimatkan perbelanjaan harian. Hari ini saya berkongsi menu ringkas sup belut ala thai.

Bahan-Bahan yang diperlukan.
Belut 2 ekor (saiz sederhana) - 400 gram, bawang putih, bawang besar, halia, minyak masak, cili api, air lemon @ limau nipis, kiub ayam, perencah meggi cukup rasa, batang saderi, tomato, daun ketumbar, daun sup dan garam.


Untuk memudahkan masak, saya kelaskan bahan kepada 3 kumpulan :-

Bahan A
Bawang putih 2 biji
Bawang besar 1 biji
Halia 2 inci
(Tumbuk lumat)
Cili Api 5 biji (Tumbuk bagi pecah shj)


Bahan B
Minyak masak 2 sudu
Air secukupnya
Air lemon botol 1 sudu @ 1/2 biji limau nipis
Kiub ayam
Belut
Perencah Meggi cukup rasa

Bahan C
Batang saderi
Tomato
Daun ketumbar
Daun Sup
Garam


Cara-cara masak
1- Masukkan minyak masak 2 sudu dan tumis bahan A sampai naik bau. 
2- Masukkan air, sedikit air lemon, kiub ayam, belut dan tunggu smpai air mendidih..
3- Last sekali masuk bahan-bahan C, satu persatu dan perasakan dengan sedikit garam dan siap..



0 comments: