Burger Ayam @ Daging - 2 keping (Potong halus)
Bawang putih (dlm 2 ulas)
1 biji Bawang besar (potong dadu)
Daun sup (potong halus)
Serbuk kari (+ sedikit serbuk jintan putih + jintan manis)
Telur ayam
Kulit popia
Cheese
Cara memasak :-
Inti murtabak yang telah dimasak. Boleh disimpan di dalam peti ais untuk hari seterusnya
# Cara masak inti murtabak
- Panaskan minyak dan tumiskan bawang pitih & bawang besar
- Masukkan potongan burger Ayam @ daging (ataupun campur Ayam & daging pun sedap)
- Gaulkan bagi masak, kemudian masukan campuran serbuk kari + sedikit air
- Masukkan daun sup yang dipotong halus tadi
- Gaulkan hingga masak
* Inti murtabak ini boleh dibuat banyak dan disimpan didalam peti ais. saya selalu buat 5 @ 6 daging burger dibulan ramadhan ini, supaya mudah dimasak untuk hari berikutnya.
# Cara masak murtabak
- Pecahkan telur didalam mangkuk
- Campurkan 1 sudu @ 2 sudu Inti Murtabak
- Carpurkan bawang besar yang dipotong dadu dan gaulkan
- Letakkan campuran tersebut diatas kulit popia
- Letakkan kepingan cheese di atas campuran inti murtabak tadi
- Lipat popia bersaiz empat segi
- Panaskan murtabak dengan sedikit minyak
- Dah agak garing sikit boleh angkat untuk dimakan
* Kalau guna 2 daging burger..boleh menghasilkan dalam 5 @ 6 biji murtabak
0 comments:
Post a Comment