Char kuey teow antara menu yang sangat digemari oleh anak-anak dan seisi keluarga saya. Hari ni saya kongsikan menu ringkas nak masak Char Kuey Teow.
Bahan-bahan Char Kuey Teow:-
Kuey Teow
Udang (dalam 100 gram / 10 ekor)
Cili Kering Kisar (Kisar bersama bawang besar + bawang putih)
Kicap
Sos tiram
Sos Ikan (Cap Sotong)
Taugeh
Garam
Minyak Masak (3 sudu)
Cara Memasak Char Kuey Teow versi ringkas saya :-
- Masukkan 3 sudu minyak masak dan panaskan
- Masukkan Udang, gorengkan sekejap sahaja sehingga hampir masak.
- Setelah udang hampir masak, masukkan Cili Kisar dalam 4 sudu, Kicap secukup rasa, sedikit Sos Tiram dan 2 sudu Sos Ikan cap sotong..... tumiskan bahan-bahan bersama udang tadi.
- Masukkan kuey teow (biasanya saya masak sebungkus koew teow tu di masak dua kali, kalu 1 bungkus kuali terlalu penuh)
- Masukkan garam secukup rasa.
- Setelah koey teow dimasukkan, gaulkan dan masukkan secawan kicap cair (kicap + air panas) untuk menjadikan char kuey teow kita basah dan berkuah.
- Kemudian masukkan telur 2 biji (untuk 1/3 bungkus kuey teow).
* Tip : Sebelum masukkan telur, cuba tolakkan kuey teow ke tepi kuali, biarkan telur pecah dalam kuah kicap sahaja. Kalau dipecahkan pada telur akan menyebabkan kuey teow melekat-lekat. Selepas tu baru kacaukan kuah kuey teow sekali.
- Masukan taugeh dan SIAP untuk di makan.
Selamat mencuba resipi ringkas Char Kuey Teow versi "Resepi Abah"...
0 comments:
Post a Comment